Pages

Tuesday 10 December 2013

Éljünk a mának?

Sokszor hallom ezt másoktól. Élj a mának! Nem nagy ökörség, de sokan túl komolyan veszik; mint valami exkluzív életszemléletet. Ez egy olyan téma, ami már egy ideje foglalkoztat. Tényleg ez lenne a legjobb lehetőség? És kinek? Lehet csak én vagyok vele így, de ennek a tanácsnak kissé keserű az íze. 

Ha az ember erőteljesen foglalkozik a jövőjével, gyakran megkapja a magáét ilyen formában. Minek foglalkozni vele, ha lehet, hogy holnap úgyis meghalunk? Ki kell használni a mát, és élvezni. Hogyne. És a kettő miért is zárná ki egymást, kérdezem én. Ha úgy vesszük, a "ma" a múlt jövője - mondhatni, a jövő, amit tervezünk, kis szerencsével egyszer "ma" lesz. De mi van akkor, ha az élvezet helyett inkább tervezek, és holnap TÉNYLEG meghalok? Őszintén, az lesz a legkisebb bajom, hogy tegnap nem buliztam szét az agyam.

Hallottam már teóriákat arról, hogy mindenem, amim van, hogy is mondjam..."ki lett fizetve". Mert egyébként hogy máshogy jöhetett volna össze. Haha. Az a helyzet, hogy az én "mám" egy hosszú ideje tartó jövőtervezés eredménye, és láss csodát, még éltem is közben. Az, hogy Magyarország két legjobb egyetemére járok és öt nyelven beszélek és fityfene nem annak köszönhető, hogy a szüleim mindenkit lefizettek, hanem annak, hogy már az alapiskola második felében tudtam, hogy melyek a legjobb egyetemek a környéken, és hogy mi kell ahhoz, hogy bekerüljek. Gimire már volt két nyelvvizsgám és egy kész tervem; leültem, tanultam, tiszta jelesre leérettségiztem, és ma már bent vagyok mindkét helyen, lassan az egyiket be is fejezem. És utáljatok érte, de szerintem amim van az értékes, és igen, ÉLVEZEM. Ma. Csinálja utánam olyan, aki csak a mának él, tényleg. Mert szerintem lehetetlen.

Tudom, hogy megvan a maga szépsége a másik oldalnak is. Meglepetések, kalandok, intenzív élmények. Talán hihetetlenül hangzik, de ezeket az is átélheti, aki tervez és dolgozik a jövőért. Voltak olyan időszakaim régebben, hogy úgy éreztem, minek az egész, majdcsak lesz valahogy; addigis azt csinálok, amit csak akarok. Nappal éltem a mának, este pedig úgy mentem aludni, hogy nem csináltam az égvilágon semmi különöset, és nem jutottam előre. Persze előbb-utóbb rájöttem, hogy igenis szeretnék haladni és fejlődni (magyarul: szerettem volna Charmanderből Charmeleon, s talán majd egyszer Charizard is lenni). És nem akartam A-ból egyenesen Z-be kerülni, és lemaradni a többi betűről, csak mert az A-ban jó és kényelmes volt.

Nem mondom, hogy egyszerű...mert nem az. De állítom, hogy hihetetlen boldogság van abban, amikor az ember eléri azt, amit régóta tervezett és amiért dolgozott. És abban is boldogság van, amikor ezután újra tervezhet. Mert tervezni jó. És ami a legjobb benne, hogy miközben a jelen jövőjét tervezzük, élvezhetjük a múlt jövőjét.

By B.

4 comments:

  1. Have a nice day
    Kisses
    www.beingbeautifulandpretty.com

    ReplyDelete
  2. Lovely post :)

    New Post Up: http://beauty-fulll.blogspot.com/2013/12/gold-and-leopard.html

    ReplyDelete
  3. Great post! Happy Holidays :)

    http://itsthekyliebabii.blogspot.com

    ReplyDelete