Pages

Saturday 10 August 2013

Hogyan spórolj álmaid ruhájára?

Mindig van egy épp aktuális kívánságlistám azokról a ruhadarabokról, amelyeket feltétlenül be akarok szerezni a közeljövőben. Ezt a listát folyamatosan frissítem, a beszerzett dolgokat pedig kipipálom és boldogan elkönyvelem sikernek a vadászatom eredményét (egy új cipő/kabát/nyaklánc/sál… bármi). Azonban sajnos nem egyszer kerültem már olyan helyzetbe, hogy egy-egy vásárlás után félve néztem meg, mennyi pénz maradt a kártyámon. Azért, hogy ezt megelőzzem, már egy jó ideje próbálok kidolgozni egy tervet, ami majd segít abban, hogy az álmaim valóra váljanak (hát legalábbis a kívánságlistám egyes darabjairól szőtt álmaim), de eközben soha ne menjek ki nullára. Az 5 pont, ami segíthet, ha épp meg szeretnél spórolni egy kis pénzt, mert beleszerettél álmaid ruhájába:

1, Ha albérletben vagy kollégiumban laksz, a szüleidtől távol, akkor mindenképp ajánlatos MINÉL HAMARABB megtanulnod főzni. Hihetetlen, mekkora távlatok nyílnak meg előtted az ebédeket/vacsorákat illetően; sokkal egészségesebben táplálkozhatsz, mert egyedül TE döntöd el, miből mennyit teszel az ételbe, milyen alapanyagokat vásárolsz, mennyi zsírt/olajat használsz fel, de ami az egyik legjobb az egészben: rengeteg pénzt spórolhatsz! Oké, nem mindig van időd főzni; oké, ha időd van is, de energiád nincs… Oké, oké… Azért mégiscsak úgy gondolom, hogy heti egyszer egy gyors főzés simán belefér. Az internet az olcsó receptek tárháza, jó keresgélést. ;)

2, Eldöntötted, hogy formába hozod magad? Hogy fitt, sportos és egészséges leszel? Ez szuper! Már ki is választottad a környék legjobb konditermét? Hát ez nagyszerű! Azonban egy-egy szűkösebb hónapban lehet, megéri utánaszámolni, hogy a kondibérlet árából mennyi mindent tudsz magadra varázsolni, miközben az edzésed sem hanyagolod el (az interneten rengeteg jobbnál jobb videót találsz, ami egy kis kitartással segíthet formába hozni). Persze senkit sem akarok lebeszélni a kondizásról, az egészség az első, ezt nem is vitatom, de lehet, hogy érdemes legalább kipróbálnod az otthoni edzést, és kitudja, lehet annyira megtetszik, hogy több hónapban választod majd inkább ezt a módszert.

3, Imádod a filmeket? Rendezz a barátaiddal összeülős filmestet, mindenki nagyon jól érzi majd magát, az üzletben vásárolt popcorn ára pedig a töredéke a mozis popcorn árának, nem beszélve a belépőjegyről. Én személy szerint imádok moziba járni, és erről nem is szívesen mondanék le soha, de ha épp nem úgy érzem, hogy Paris Hilton pénztárcája dagad a zsebemben, akkor megfontolom, beülök-e a premierre, vagy megvárom, míg valahogy máshogy eljut hozzám az adott film. Ha-ha. Úgy gondolom, hogy nem szabad megvonnod magadtól a kultúrát, itt most nem is erről van szó. A lényeg azon van, hogy tudatos légy! Ha most épp valami másra költenél, egyszerűen tervezd a mozizást a következő hétre/hónapra, ennyi.

4, Sose menj éhesen az élelmiszerüzletbe vásárolni! Hihetetlen, hogy mennyivel több pénzt költesz el feleslegesen sok ételre CSAK AZÉRT, mert éhes vagy. Többször előfordult már velem, hogy farkaséhesen mentem be az egyik Sparba, és két akkora bevásárlószatyorral jöttem ki, hogy alig bírtam hazacipelni, pedig csak egy doboz tejért mentem be… Ha korog a gyomrod, úgy érzed, hogy „igen, ezt is meg fogom enni”, „igen, erre is szükségem van”, „aha, az esti filmezés közben még ez is simán belém fér”, hát elárulom, egy FENÉKET! Szóval csak óvatosan!

5, Költsd a pénzed tudatosan! Az 50/30/20 szabályról nemrég olvastam az egyik női magazinban(nem emlékszem pontosan hol, sorry). A lényege a következő: amikor kézhez kapod a pénzed, ne úgy nézz rá, mint arra az összegre, amit 100%-osan elkölthetsz, csupán azért, mert a tied; a pénz 50 százalékát gondolatban azonnal tedd félre az az havi legfontosabb költségekre: bérleti díj/számla/kollégiumi díj/gyógyszerek/étel stb., vagyis azok a dolgok, amelyekre minden hónapban kb. ugyanannyit költesz (szerintem ezt egy egy-két hónapos szülőktől való különélés során ki lehet számolni). A következő rész a 30%, ez az a 30%, amit bátran magadra költhetsz, vagy arra, amire csak szeretnéd: ajándékok, ruhák, mozi, koktélozás, szauna… A havi „luxus”. Az utolsó 20%-ot pedig veszély esetére tartogasd, spórold meg, és ha nem költötted el, akkor egy nagy taps neked, szuper vagy! A következő hónapban ez hozzáadódhat a 30%-odhoz, vagy ha valami nagyobbra (pl egy telefon, egy drágább cipő, stb.) spórolsz, akkor zárd be egy cuki perselybe, amit nem lesz szíved kinyitni addig, amíg el nem érkezett az idő ;).

+1 tipp: Sose hagyd otthon a diákigazolványod! (Ha diák vagy még.) Nem egyszer kaptam már kedvezményt csak azért, mert felmutattam a diákigazolványom, ráadásul olyan helyen, ahol nem számítottam rá: Gyrosos, Pizzázó… Szóval ha az esti party-táskádba csak a legfontosabb dolgokat is teszed be, ezt sose hagyd ki.

Bár tanultam Közgazdaságtan és Magatartástudományt, és 5-ösre is vizsgáztam belőle (igen, ilyet is tanulunk a pszichológián), de azért az az egy félév még nem tett a téma szakértőjévé… úgyhogy nem mondom, hogy az én spórolási tippeim a legjobbak, de nekem működnek. Nem leszel milliomos attól, ha ezeket a pontokat követed, de azért az én esetemben nem egy kiszemelt ruhadarab lett már az enyém úgy, hogy a fenti pontokat követtem. ;)

Tudatos pénzköltést és szép napot kívánok nektek, kedves olvasók!^_^

by N.

2 comments:

  1. I think i need piggi bank like this too..
    Happy sunday :)
    Keep in touch,
    www.beingbeautifulandpretty.com
    http://instagram.com/beingbeautifulpooja

    ReplyDelete