Pages

Wednesday 25 September 2013

Könnyek és következmények

Sokat gondolkodtam azon, hogyan tudnám azt, hogy pszichológia szakra járok, egy kicsit Nektek is hasznossá tenni… Arra jutottam, hogy egy-egy érdekesebb témát megpróbálok megvilágítani az „én” szemszögemből, kicsit tudományosan, de azért mindvégig (remélhetőleg) érdekesen, és mindezt végig úgy, hogy a blog imázsából se lógjon ki nagyon.

Egy házi feladathoz kerestem cikkeket az interneten, és már valószínűleg Ti is ismeritek a „brit tudósok kimutatták” kezdetű okosságokat, amelyek általában olyan kutatások eredményeiről számolnak be, amelyeknek igazából egyáltalán nincs semmi hasznuk, de valamiért jó tudni róluk.

Egy ilyenre bukkantam én is, ahol azt állították, hogy a női könny megöli a férfiak libidóját, vagyis hogy ha sírunk a pasi előtt, azzal megpecsételhetjük az est hangulatát. Nos, én nem elégedtem meg a felszínes összefoglalóval… utánajártam a Science c. tudományos folyóiratban az igazságnak! (Egy icipicit 18+ a téma, de azért annyira nem, hogy érdemes legyen kihagyni! ;]) 

Az érzelmi könnyek összetétele különbözik az irritációs könny összetételétől… Bár összetételükben másak, egyiknek sincs észlelhető szaga, így a végeredményt sem foghatjuk arra, hogy „a pasik kiszagolták a rossz kedvet”, mert bár így tűnhet, ez azért még sincs így. A kutatásban részt vevő férfiak nem tudták, hogy mikor szagolnak valódi könnyeket, és mikor csak könnyhöz hasonló folyadékot, a kapott különbség mégis hatalmas volt. 

Az Izraelben elvégzett kutatás úgy zajlott, hogy néhány 30-as éveiben járó nővel megnézettek egy szomorú filmet, majd, miután az érzelmi sírást váltott ki belőlük, a könnyeket fiolába gyűjtötték, és ekkor léptek a színre a férfiak, akiknek az volt a feladatuk, hogy beleszippantsanak a könnyekkel teli(vagy az összehasonlítás miatt néhány esetben az állkönnyekkel teli) üvegcsébe, és azt figyelték meg, hogy 5 perc elteltével, az igazi könnyek szimatolásának hatására csökkent a férfiak szexuális izgalma/érdeklődése. Jelentős különbség mutatkozott abban, hogy mennyire találtak vonzónak egy nőt akkor, amikor könnyeket szagoltak, és akkor, amikor sós folyadékot. Az érzelmi csajkönnyek tehát csökkentették a pasik tesztoszteronszintjét. 


Valószínűleg ez az eredmény tökre nem meglepő a legtöbb ember számára, hisz egy síró nő arca egyébként sem deríti jókedvre és hozza izgalomba a másik nemet(jobb esetben), a dolog érdekessége számomra az, hogy a női könnyek anélkül is képesek megváltoztatni a férfiak hangulatát/kedvét/izgalmi állapotát/tesztoszteronszintjét, hogy látnák magát a szomorú arcot, vagy hallanák a sírást. 

Ha most valami őrült tippet akarnék adni egy kínosan nevetséges bosszúhoz, akkor azt mondanám, hogy ha ki akartok szúrni egy sráccal(pl. úgy, hogy elveszitek a kedvét attól, hogy az új lányhoz közeledjen az esti randin), akkor kapcsoljátok be a Szerelmünk lapjait, vagy a Ps. I Love You című filmeket(garantált sírás!), gyűjtsétek szaporán az elhullajtott könnyeket, és egy óvatlan pillanatban öntsétek egy olyan helyre, ahonnan biztos, hogy az adott fiú(feltételezem valamelyik ex) orrá jut. DE! Szerencsére nem vagyok annyira elmebeteg, hogy ilyen dolgokat kitaláljak(bár, mivel az előbb leírtam, úgy tűnik, mégis…), ezért vegyétek úgy, hogy ez egy régi, a Witch tinimagazinból lopott, a 12 és félévesek korosztályának szánt vicces „boszorkányság”… Mondjuk, kísérletnek is felfoghatjuk, és akkor mindjárt másképp hangzik ;). 

A személyes konklúzióm tehát: ha együtt néztek romantikus filmet a barátotokkal, és elsírjátok magatokat, ne várjatok túl sok mindent az estétől, maximum egy jó kis együtt alvást. Bár… mi rossz van egy ilyen estében? :)

(Ha részletekbe menően érdekelne titeket a téma, elolvashatjátok az eredeti angol cikket, IDE kattintva!)

by N.

1 comment: