Pages

Monday 11 November 2013

Balogh Bettina Jewellery

In this post, we would like to introduce you our talented friend, Bettina Balogh. Meeting talented people is always a great feeling, and this time it was no exception. There is one thing that will never go out of fashion for sure: creativity. Bettina is a hungarian jewellery designer, who works with pearls. She isn't just a very talented young woman but a really lovely person too, it was a great experience to get to know her! I(Niki) made with her an interview, but the text of that will only appear on our blog in Hungarian. In short, Bettina told us about how she started the whole thing, and she also spoke about her icons and things that usually inspire her, her works, experience so far, and future plans. Check out her Facebook page for more information and for more photos of her work!:)

Tehetséges emberekkel beszélgetni, megismerni őket mindig egy hatalmas élmény. A kreativitás pedig egy olyan dolog, ami sosem megy ki a divatból, ezért szeretnénk most megismertetni Veletek, kedves olvasóink egy nagyon tehetséges magyar ékszertervezőt, Balogh Bettinát, akinek az ékszerei mindig ámulatba ejtenek minket, és akinek nemcsak az alkotásai ragadtak minket magukkal, de a személyisége is.

Photo by: Lenka Galla
Mikor kezdett el érdekelni téged a gyöngyök világa?
Nem emlékszem pontosan. Óvodásként mindig is érdekeltek a csillogó, szép dolgok, Anyukám ékszeres dobozából mindig minden eltűnt, amit szétszedhetőnek ítéltem, és majd csak évek múlva került elő darabokban, úgyhogy szerintem már akkor is úgy voltam vele, hogy én majd abból a valamiből még szebbet csinálok. Aztán hogy ékszerkészítésen belül miért pont a gyöngyök? Valószínűleg a kézműves táborok miatt. Ott azt tanultam meg leghamarabb, és ezt is volt a legkönnyebb fejleszteni, mert az alapanyagokat egy gyerek számára ehhez elég könnyű beszerezni.

Mikor készítetted az első ékszeredet?
Ami tényleg már ékszernek volt nevezhető és kapocs is került a végére + én is emlékszem rá, azt nem egész 8 évesen hoztam össze egy nyári táborban. Még mindig megvan, de mivel ez már egy 12 éves mű, hivatalosan is harci darab lett és üveg alá került.

Melyek voltak az eddigi legnagyobb események, amelyeken részt vettek az általad tervezett ékszerek?
2011-ben Budapesten a Magyar Gyöngyegyesület tavaszi gyöngykiállítására 4 népi ékszeremet is beválogatták. Szintén 2011-ben a Fáy-kastélyban az Énekek éneke c. kiállításon a kastély kosztümös szellemei az én ékszereimet viselték. 2012-ben Kassán a Rovás Akadémián pedig önálló kiállításom nyílt.

Mi inspirál a leginkább?
Egy szép ruha, amihez nincs megfelelő ékszer vagy egy kétségbeesett lány, akinek van egy szép ruhája, de nincs hozzá megfelelő ékszere.


Milyen színeket kombinálsz a legszívesebben/leggyakrabban?
Ez függ a lelkiállapotomtól és az évszaktól is. Régebben a lila árnyalataival szerettem kísérletezni, majd elég sok ékszer készült a természet színeiben. Mostanában pedig leginkább a fehérért, a feketéért és az aranyért nyúlok először. A piros pedig az állandó szerelmem.


Van kedvenc ékszerterveződ? És ha van, miért ő?
Ha gyöngyékszereken belül maradunk, akkor igen, van. Egy magyarországi ékszerkészítő, Szupper Krisztina. Sajnos fiatalon elhunyt. A tanárom is volt és rengeteg „fogást“ tanultam tőle egy nyári tábor során. Nagyon értett a színválasztáshoz/kombináláshoz, és ami külön megfogott a munkásságában, hogy meseszép modern gyöngyékszereket tervezett, és ez az, amit én is előtérbe helyezek a népi motívumokkal szemben.

Mit gondolsz, milyen ruhákhoz passzolnak a leginkább az ékszereid?
Mivel több fajta ékszerem is van, ezért nehéz a besorolás. Többnyire igyekszem hétköznap is hordható ékszereket készíteni, de ez nem jelenti azt, hogy nyugodt szívvel nézném, ha valaki elsétálna előttem az utcán melegítőben, csuklóján a szerencsekarkötőmmel. Tehát körülbelül úgy képzelem, hogy egy aranyos (akár elegánsnak is nevezhetjük) felső/blúz, farmer, balerina cipő vagy jó esetben magassarkú… és ettől már csak feljebb... Az alkalmi ékszereim pedig egyértelműen a koktélruhákhoz, estélyi ruhákhoz készülnek.

A lila árnyalatai gyakran megjelennek ékszereiben
Csak saját elképzeléseket valósítasz meg, vagy mások által megálmodott ékszereket is szívesen elkészítesz?(Tehét ha valaki egy konkrét tervvel jön hozzád…)
Mindent a vevőért. ;) Ha valaki hozzám fordul ékszerügyben, senkit nem küldök el, jöjjön szinte bármilyen elképzeléssel. Ha úgy látom, hogy a terv megvalósíthatatlan, akkor elmondom a véleményemet, hogy szerintem mi lenne a jobb megoldás, és javaslok néhány ötletet. A másik véglet pedig, amikor valaki jelentkezik, de fogalma nincs, hogy mit kérjen. Ilyenkor jön a kérdezősködés, hogy kinek, mire, hány eves, stílusa.. a szokásos. De senkire nem kényszerítem rá a saját elképzelésemet, vagy az adott legújabb tervemet. Mindig hagyom, hogy válogassanak és gondolkodjanak, széles a választék. A vevővel való ötletelgetés pedig már csak azért is jó, mert sosem lehet tudni, mikor hozunk össze egy új mintát, ami aztán baromi jól fog kinézni.

A nyaklánc,  amely másfél hónapig készült
Mennyi ideig tart egy ékszert elkészíteni átlagosan? Melyik munkád az, amelyik eddig a legtovább tartott? Attól függ, milyen a kedvem, mit készítek éppen és mennyi időm van rá az egyetemtől függően. De pár órától kezdve eltarthat több napig is. Amelyik pedig idáig a legtovább tartott, az egy olyan ékszer volt, ami a kassai kiállításra készült és körülbelül még most is mintadarab verzióban áll itthon. Egy általam tervezett virágos ékszerről van szó. Ha jól emlékszem, másfél hónapon keresztül készült.

Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat?
Szerintem még így a több éves munka után sincs kiforrott stílusom, még keresem. Ezért is készül ennyi fajta ékszer. De ha pár szóval mégis jellemeznem kellene, akkor azt mondanám, hogy gyöngyékszerekhez képest modern, néha játékos, néha elegáns, de mindenképp törekszem az egyediségre, hogy valami olyat alkossak, amit nem lehet megtalálni az ékszerüzletekben gyári verzióban.

Mik a terveid a jövőre nézve?
Nincs eldöntve. Még nagyon az egyetemi éveim elején járok, úgyhogy merészség lenne bármit is állítani a jövővel kapcsolatban. Szeretném folytatni az ékszerek készítését és terjeszteni, hogy minél többen tudjanak rólam, mert hát a cél mégiscsak az, hogy hordják az ékszereimet, ne pedig itthon álljanak a ládikámban. Hogy aztán mennyire sikerül majd ezt hivatásként folytatni... még meglátjuk. =)

A piros szín, mint örök szerelem


Köszönjük az interjút, és további sok sikert kívánunk neked, Betti!

Még több csodás ékszerért látogassatok el Bettina Facebook oldalára is(Katt)!:)

by N.

34 comments:

  1. They are really very beautiful and special...

    Have a nice evening dear
    Chadlen
    http://chezmoibychadlen.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  2. Beautiful jewellery, loved the first necklace..
    Have a great week
    Keep in touch,
    www.beingbeautifulandpretty.com

    ReplyDelete
  3. nice post!
    http://theartist-mona.blogspot.com.es/2013/11/new-skirt-from-oasap.html

    ReplyDelete
  4. Amazing!!

    xoxo

    http://estilohedonico.blogspot.pt/

    ReplyDelete
  5. Nice jewellery. Looks quite traditional?

    http://www.minsbeautyequipment.com

    ReplyDelete
  6. Those pieces are very nice and some of them are quite intricate and elaborate!

    http://diaryofatrendaholic.blogspot.ca/

    ReplyDelete
  7. Lovely jewelry, I definitely have a thing for statement necklaces! And handmade is even better, your friend is super talented!

    xx Debbie

    www.whatdoffydoes.com

    ReplyDelete
  8. Great post, these pieces are exquisite. You two are so beautiful and thank you so much for visiting my site. I am also now following you beauties.

    -xo
    www.lovebetweentheracks.com

    ReplyDelete
  9. Very beautiful pieces!

    http://itsthekyliebabii.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Wow, I love her jewelry! The statement necklaces are my favorite.

    Autumn
    theausamlife.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. beautiful post

    http://thedaydreamings.blogspot.de/

    ReplyDelete
  12. Lovely accessories!!.
    xoxo

    http://fashionistaenpotencia.blogspot.com.es/
    www.caprichospain.com

    ReplyDelete
  13. Some of these pieces are stunning! xx

    http://headenough.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
  14. I like pearls :) Nice jewelry :)

    ReplyDelete
  15. Wow, great jewelries. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    ReplyDelete
  16. she really is talented xx

    http://britishmermaid.blogspot.co.uk

    ReplyDelete
  17. yay, your blog is perfect :D

    sali-pno.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. very nice jewels!
    New post on my blog featuring a wonderful dress by Oasap ! Let me know what u think about it!
    Nameless Fashion Blog
    Nameless Fashion Blog Facebook page

    ReplyDelete
  19. in love with the last bracelet

    www.lessismoreblog.com

    ReplyDelete
  20. Gorgeous jewelry! love them!!!

    http://rosdays.blogspot.co.il/

    ReplyDelete
  21. Wow! What a great selction of pieces!

    Im following you my dears!! :)

    http://www.rtgrtw.com

    ReplyDelete
  22. So nice creations! She's very talented!
    xxx
    S
    http://s-fashion-avenue.blogspot.it

    ReplyDelete
  23. Awesome jewerly dear ! :-*

    http://katycolorfulfreak.blogspot.com/

    ReplyDelete
  24. I really like all them!
    kisses
    www.welovefur.it

    ReplyDelete
  25. Beautiful statement necklaces!
    -Alex
    http://www.monstermisa.blogspot.com/

    ReplyDelete