Pages

Wednesday 29 January 2014

What is wrong with the makeovers?


Commands just don’t work properly. If you tell someone to change, or to be more particular, what to do and how to do it instead of showing them the right path to step on, you are just doing things wrong. It’s okay if you want to help people out with your advices, but creating our own personality and style is up to us, and everyone who gives orders is just pulling us back. 

So what is wrong with makeovers? What is wrong with all the Tv shows and Magazine articles that promise girls/women that they will change them, give them a new style to feel better about themselves? The fact that they are just trying to get more views/readers, because seeing before-after photos is really exciting, but please, PLEASE show me an ’and after a year’ photo just ONCE, because I’m really curious about how this life changing experience they promise lasts for a ’lifetime’. I think that after the show ends, the next week she will have the exact same problems about herself, what to wear, how to look pretty and becaue of this questions she will start to feel bad about the whole ’I’m pretty too’ thing, and the low self-esteem will ’come in like a wrecking ball’, haha. 

It’s not easy. Not at all. We, bloggers are trying to give others advices, we are trying to be inspirational and yet not to cross the borderline. We say that the look is not everything, but on the other hand we are writing about it all the time. Pretty much confusing, huh? 

So girls, just please, don’t be naive! What these shows are promising is just an illusion. If you really think that you would like to change because ou don’t feel good about yourself anymore, than start reading blogs, check out lookbook.nu at least every week for inspiration, make mistakes and be brave to fail, because that’s the only way to make a change that really lasts a lifetime. 




A parancsok valahogy sosem működnek igazán. Ha valakinek megmondod, hogy mit és hogyan kellene csinálnia, ahelyett, hogy inkább utat mutatnál neki, hogy erre maga jöjjön rá, akkor csak annyit érsz el, hogy megmutatod neki, milyen lehetne, aztán ezt a pár pillanatra megkapott képet úgy ahogy van, el is veszed tőle. A végén puszi-puszi, néhány örömkönny, hatalmas ölelések, majd mikor elmúlik a mámor, és elmúlik a parancsoló tanács hatása(és valljuk be, gyorsan elmúlik), újra ott áll a gyámoltalan, útját vesztett személy, és jobb esetben ugyanott tart, ahol azelőtt, rosszabb esetben pedig teljesen összetörve nem érti, mi a baj. 

Szóval valahogy így működnek az átalakító műsorok, a női magazinok „átváltoztatjuk” rovatai, és minden rapid stílusátalakítás, mert bár az előtte-utána fotókat nézegetni mindig nagyon izgalmas, én valahogy csak akkor érezném reálisnak a dolgot, ha lenne egy „… és egy évvel később” fotó is. Rengeteg példát tudnék hozni a médiából hasonló műsorokra. Gondoljunk csak az „Én is szép vagyok”-ra, vagy a „Mindenki jól néz ki meztelenül” c. műsorra, amivel a Viasaton találkozhattatok, de az MTV Made-je, vagy a Viva Randikommandója is hasonló kategóriába tartozik. Olyan sok van, hogy egyszerűen fel sem tudnám sorolni mindet, de talán nem is ez a lényeg.

És akkor jöjjön a háttérben megbújó elme, mint magyarázat arra, hogy mi is a bajom az ilyen és ehhez hasonló műsorokkal/cikkekkel. Most sem maradhat el a kutatási eredmény… Százhúsz főiskolai nőt három csoportba osztottak, az első csoport olyan műsort nézett, amelyben a saját testünk elfogadása volt a legfontosabb, a második csoport olyat, amelyben a hangsúly a változtatáson volt, és egy szinte elérhetetlen, tökéletes alakot mutatott be, mint testidideált, a harmadik csoport pedig egy az átalakító műsoroktól független dokumentumfilmet nézett. Az eredmény talán kicsit sem meglepő. A műsorok előtt és után felmérték a résztvevő nők hangulatát, és azt kapták, hogy azok, akik a második csoportba tartoztak, kevésbé érezték magukat boldognak a látottak után(na igen, ki lenne boldog, ha egy olyan műsort nézetnének vele, ahol hosszú gyötrelmes perceken át azt hallgatja, hogy „nem vagy elég szép, változz meg, élj másképp”). A dokumentumfilmet nézők csoportjában észlelhető volt egy kis pozitív változás a hangulatban, míg(és ez számomra a legérdekesebb) azon nők, akik olyan műsort néztek, melynek üzenete az volt, hogy „fogadd el önmagad” sem érezték jobban magukat; nem voltak kevésbé boldogok, de semmivel sem voltak elégedettebbek önmagukkal.

 Az eredményt egyébként nem nehéz értelmezni; egyszerűen nem érezzük jobban magunkat attól, ha a külsőnkről beszélünk, szinte mindegy, hogy önmagunk elfogadásán van-e a hangsúly, vagy a változtatáson. A lényeg ugyanaz: a nők azt érzik, hogy ez egy égető kérdés, a vonzerő egy központi téma, és amíg ezt érzik, addig sajnos az is marad, bár más szinten, mint azt gondolnák.

Nem egyszerű. Mi, bloggerek folyton azon vagyunk, hogy inspiráljunk, hogy érdekes dolgokról írjunk, megmutassuk, mi miről gondoljuk azt, hogy SZÉP, és igen, a divatblogok egytől egyig nagyrészt a külcsínből élnek meg, de nagyon kell vigyázni arra, hogy min is van a hangsúly: inspirálni akarunk, vagy megmondani, hogy mit hogyan kellene csinálni?

Lányok! Ha úgy érzitek, hogy nem vagytok biztosak abban, hogy mi áll jól nektek, vagy egyszerűen úgy érzitek, hogy valamit változtatnátok magatokon, akkor szánjatok a dologra IDŐT! Ne higgyétek el senkinek sem, hogy kiforrott stílusotok alakulhat ki egy pár nap alatt, mert ez egyszerűen nem igaz. Jelentkezhettek átalakító műsorokba, de sose vegyétek a dolgot halálosan komolyan, mert egyszerűen NEM AZ! Olvassatok blogokat, vegyétek meg minden hónapban a kedvenc magazinotokat, lessetek el trükköket az utcán jól öltözött lányoktól, hibázzatok sokat, majd tanuljatok belőle, de ne várjátok, hogy ezt más megteheti helyettetek, mert ez egyszerűen nincs így. Sok sikert az átakalusához, mások megmutathatják, hogy merre keresd az utad, de az első igazi, stabil köveket, amelyeken majd lépkedni fogsz, csak TE rakhatod le.

by N.

13 comments:

  1. Great post girls! I am with you. Totally agree. Style, confidence, self esteem has to grow. Our failures makes us stronger and gives us the ability to learn. We learn from experience, our own and thse of other ladies. Again great post! Keep up the good work!
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    ReplyDelete
  2. Great post :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Completely true...I think personal style change is not a thing of a day or a show...is something you have to commit to everyday and never stop trying...and the most important thing is staying true to who you are.

    hugs
    Andy
    theblacklabelblog.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. cool entry <3

    I adore your blog, keep on doing this wonderful thing you do here.
    Hope you may visit my blog,too
    Your Amely Rose from:
    http://thebizarrebirdcage.blogspot.de/

    ReplyDelete
  5. love the post!
    http://saltskinned.blogspot.com.au

    ReplyDelete
  6. Annyira kíváncsi lennék én is arra, van-e egyáltalán olyan, akinek tényleg segítenek a hasonló átalakítások, bár kétlem. Nagyon érdekes volt olvasni a bejegyzést, jó, hogy valakinek eszébe jutott felhívni a figyelmet erre a jelenségre. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én is kíváncsi lennék arra, hogy létezik-e bárki, akinél az átalakítás tényleg tartósra sikeredett:) Ha igen, annak a jelentkezését szívesen várom! :)

      Köszi a kommentárt, örülök, hogy tetszett a bejegyzés :)

      Delete
  7. Great post!! I totally agree with you!

    XOXO!

    ReplyDelete
  8. Great post!
    The experience is the best lesson to learn, our experience or others. I'm totally agree with you :)
    Big kisses,

    http://mariluzgarzo.blogspot.com.es/

    ReplyDelete
  9. this is so true!!! I couldn't agree more with this post.
    Thanks a lot for the great share dear! <3


    love lots,
    Tin

    mypoeticisolation.blogspot.com

    ReplyDelete